Leta i den här bloggen

torsdag 26 december 2013

Tiggeri - svåra frågor har inte en lösning!

Den 18 dec, minns jag så väl att det var eftersom jag fyller år och tillika var på blodgivningen den dan, blev jag intervjuad i cafeterian på Karlshamns lasarett av Glenn Möllergren, reporter på radio Kalmar. Han frågade om jag ville ge min syn på tiggeri och om jag ansåg att det ska förbjudas eller ej. Jag ställde upp på intervjun eftersom han lovade att inte ta något ur sitt sammanhang. Det är nämligen milsvids skillnad på varför jag vill se ett förbud och varför SD är för förbud.

Så här skrev jag i mitt svar till Glenn M när han frågade om intervju:
"
Hej!
Det går bra med en intervju men då får du lova att inte rycka något ur sitt sammanhang. Det är liksom skillnad på min syn på förbud mot tigerri eftersom jag förespråkar dels ökad invandring i Sverige men också att övriga Europa hjälper till. Jämfört mot de som säger stop för invandring.
Jag vill inte ha svarta pengar i omlopp och se på när människotrafficing sker.
Det är ganska intensivt nu. Räknar du in onsd i början av veckan."

Så här blev intervjun:

"Nu höjs röster även inom centern för att förbjuda tiggeri i Sverige. Landstingspolitikern Petronella Pettersson från Karlshamn tycker att det vore bra med ett förbud, för då skulle man minska risken att folk utnyttjas av krimiella ligor.
Publicerat kl 09:05
- Svarta pengar, som detta är, det drar till sig kriminalitet. Och de här människorna är lätta att rekrytera för de är i en väldigt utsatt situation.
Att det finns organiserad brottslighet bakom tiggeriet är en uppfattning som ofta lyfts fram. Det är mer sällan det avslöjas att det verkligen är så. Och att tvinga eller lura människor att tigga är redan olagligt. Men bara risken att man gynnar kriminella nätverk borde vara nog för att man ska kunna förbjuda tiggeriet helt och hållet, tycker Petronella Pettersson:
- En enda som utnyttjas av kriminella, det är en för mycket, säger hon.
Delade åsikter
Tidigare är det bara SD som är klart för ett förbud, och delar av M har också förespråkat det men blivit nedröstade. Och i Petronellas Petterssons eget parti är åsikterna också delade. Centerns partiledare Annie Lööf sa i veckan innan jul att hon är mot ett förbud och att det vore "smaklöst" att införa det, eftersom misären inte försvinner bara för att man förbjuder folk att tigga.
"Ingenstans att ta vägen"
Och för den som har lämnat Rumänien för att slå sig ner här, för att det ändå är bättre att vara tiggare i Sverige än i Rumänien - för den personen skulle ett förbud vara en katastrof. Aurora, en rumänsk-romsk kvinna som sitter utanför Systembolaget i en stad i sydöstra Sverige - hon fasar för att återvända till hembyn.
- Det finns ingen framtid där. Vi har ingenstans att bo och det finns inga jobb. När vi bodde där frågade vi oss vad vi skulle skicka med barnen att äta i skolan. Vi grät och bad till Gud att hjälpa oss, säger hon.
Glenn Möllergren Glenn.Mollergren@sr.se"

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=5742998

Nu har ju Glenn Möllergren följt en familj som livnär sig på att tigga i Sverige. De har lägenhet som de har råd att betala och även en bil. Deras barn går i skolan som ju är ett resultat av den humana politik Centern fört in i alliansen. Alla barn har nu rätt till skolgång och full sjuk och tandvård, även papperslösa. Det är ett exempel på hur man ska jobba för att skapa ett bättre samhälle för fler. Utbildning är det bästa vi kan ge utsatta människor. Det är hållbar politik. Men visst här och nu måste folk ju ha mat på bordet. Jag är i allra högsta grad realpolitiker och anser att man måste jobba kortsiktigt och långsiktigt på samma gång.
Glenn för fram en bild som är långt mer glamorös än den bild jag fått på näthinnan: En man som sitter på gågatan i Stockholm en kall och regning dag i över 8 timmar. Samme man har suttit på samma ställe vid ett flertal gånger då jag varit i Stockholm det senaste halvåret. Och de är fler för varje gång. Man är väldigt hårt utsatt för att klara av en sån pärs. När man är så utsatt så tror jag risken är enormt stor att man hamnar i människotrafficking. Jag såg en dokumentär på TV om kvinnor från öststaterna som jobbade svart inom städ branschen. Det var organiserade "företag". De hade mycket låg lön och hade inte råd att resa hem! Vi vet att kvinnor prostituerar sig. Jag har sett en dokumentär som handlade om en fransk kvinna som trivdes bra med sitt "yrke" som  prostituerad. Man kan nog alltid hitta undantag. Men vem tusan inbillar sig att flertalet prostituerade trivs med sin situation och inte är grovt utnyttjade.
Självklart ska man inte lagföra de kvinnor som prostituerar sig. De ska få hjälp av samhället. Och lika självklart så ska man inte lagföra de som tigger. Polisen ska omhänderta och lämna vidare till sociala myndigheter. Däremot ska de som organiserar tiggeri, prostitution, jobb inom städbranschen svart etc. dvs utnyttjar svårt utsatta människor för egen vinning sättas dit så in i h...vete ordentligt. Här behövs tuffa straffskalor och polisen måste börja jobba med att aktivt söka dessa ligor. Precis som man söker efter narkotikahandel.
En fråga jag har ställt mig: Söker man aktivt efter narkotikahandel i större utsträckning jämfört med människotrafficking därför att det är "våra egna" som drabbas av knarket?
Vi minns väl alla rapporteringen om bärplockarna i norr som blev grovt utnyttjade. Har dessa utsugare till bärföretagare blivit lagförda?
Där det finns svarta pengar och lagar som reglerar hur arbetskraft får nyttjas saknas, dit lockas kriminella människor som saknar samvete likt flugor till socker. Att tro något annat tycker jag är naivt.

De som säger att tiggeri ska vara tillåtet har också en del frågor att svara på:
Ska vi tillåta försörjning med svarta pengar? Vad kan detta leda till? Skattemyndigheterna jagar ju svarta pengar inom restaurangbranschen just för att komma åt de kriminella ligorna.

Ska vi tillåta svartjobb inom restaurangbranschen? Städbranschen? Om nej på den frågan så undrar jag vad skillnaden på tiggeri och svartjobb till svältlöner är? De som städar svart långt fler arbetstimmar på ett dygn än tillåtet gör ju också det för att de inte har något val.

Vi har arbetsmiljölagar vi ska vara stolta över i Sverige. Ska vi då se på när människor sitter ner på kalla gatan i ur och skur?

Om jag skänker 200 kr till frälsningsarmen känner jag mig trygg med att det går till mat och sängplats åt behövande. Om jag skänker 200 kr till en tiggare är jag inte lika säker på att pengarna går till just den arma stackare som sitter där hela dagen och tigger. Som jag ser det behöver vi dela med oss mer. Men jag vill dela med mig och vara säker på att det går till de som behöver hjälpen.

Alla ni som nu tycker att tiggeri ska tillåtas. Var vänliga och rannsaka er. När skänkte ni pengar till välgörenhet senast? Gå och gör det istället för att sitta i soffan och tyck!
Jag hjälper fler tror jag genom att välja rätt kanaler att ge hjälpen genom.
Här kan ni ge ert bidrag till Frälsningsarmen:
Nedan länk till intervju idag av Lars Klint idag. Det var en kort intervju men reportaget är ändå långt mer nyanserat än Möllergrens intervju. Lars Klint återger mina åsikter:

http://www.expressen.se/kvp/centerpolitiker-vill-forbjuda-tiggeriet/

Petronella Petersson, C, vill förbjuda tiggeriet. "Utsatta grupper utnyttjas av kriminella nätverk", säger hon. "Det är mer humant att få bort dem från gatorna och låta välfärdssystemet ombesörja deras mest nödvändiga behov."

Centerpolitiker vill förbjuda tiggeriet

TIGGERI
Att tigga är inte olagligt.
Men polisen kan ingripa när det gäller barn och när tiggaren uppför sig påstridigt eller ofredar de förbipasserande.

Allt fler röster har genom åren höjts för att förbjuda tiggeriet. Flera motioner i frågan har väckts i riksdagen, men något lagförslag har de aldrig mynnat ut i.
För två år sedan förbjöd Sala, som första kommun i landet, tiggeri på allmän plats. Men länsstyrelsen upphävde det eniga beslutet i fullmäktige, med hänvisning till att det inte var förenligt med ordningslagen.

2010 avvisade polisen i Stockholm 26 rumänska romer med stöd av en regel i utlänningslagen, som ger rätt att avvisa en utlänning som inte förväntas försörja sig ärligt. Beslutet fick hård kritik av JO.
Under 2011 upprättade polisen 63 anmälningar som rörde människohandel för andra ändamål än sexuella.
Det handlar framför allt om personer som har förts till Sverige av kriminella grupper från andra länder för att utnyttjas i tiggeri, tvångsarbete eller organiserade stölder, enligt en rapport från Rikspolisstyrelsen.
Centerpolitikern Petronella Petersson i Karlshamn vill förbjuda tiggeriet.
- Utsatta människor utnyttjas av kriminella nätverk. Det är organiserad brottslighet och bör stoppas, säger hon.
Tidigare är det främst Sverigedemokraterna och delar av moderaterna som drivit förbudskravet mot tiggeri.
Petronella Petersson, 41, sitter som Centerns gruppledare i Blekinge läns landsting. Hon är stridbar och profilerad för bland annat sin kamp mot främlingsfientlighet och för en generös svensk asylpolitik.
- Mitt förslag om ett förbud riktar sig inte mot enskilda personer som privat måste tigga för att få ihop till det nödvändigaste, säger hon.
- Men svarta pengar drar till sig kriminalitet. Och då blir de som skickas ut på gator och torg enbart utnyttjade. De tvingas lämna ifrån sig det mesta av de pengar de tigger ihop.

"Det är inte humant"

Hon drar parallellen med prostitution och den trafficking som driver stora delar av könshandeln, där kvinnor mer eller mindre är livegna.
Hon ser en liknande utveckling bland det växande antal tiggare som söker till Sverige från främst Rumänien och en del andra forna öststater.
- Det är inte humant och värdigt att vi ska låta dem sitta på knä i ur och skur tio timmar i sträck för att tigga. Vi har råd att ta hand om dem, ge dem mat och värme, säger hon.
- Ett förbud skulle ge polisen möjlighet att hjälpa dem in i systemet och tryggheten. Och hålla den organiserade brottsligheten utanför.
Hon ser hur många utsatta grupper utnyttjats av kriminella nätverk. Prostititution, men också städare, bärplockare, svartjobbare inom exempelvis restaurangbranschen. Nu också tiggarverksamhet.
Centerledaren Annie Lööf sa nyligen att hon inte trodde på ett förbud mot tiggeriet.
- Jag tror mer på jobbskapande reformer än att stänga gränser och förbjuda människor att be om pengar, förklarade hon i Svenska Dagbladet på julaftonen.

Ger hellre pengar till Frälsningsarmén

Petronella Petersson ser inte att hon är på kollisionskurs med sin partiordförande:
- Vi har båda samma humanistiska grundsyn och mål. Jag ser det bara utifrån en mer praktisk vinkel.
Själv lägger hon hellre 200 kronor i Frälsningsarméns bössa än i en kopp framför tiggaren:
- Då vet jag att pengarna används till behövande, till mat och tak över huvudet. I tiggarens kopp kanske han eller hon bara får behålla en tio. Resten sugs upp av kriminella.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar